Judgment of Paris

… în 1976 s-a desfășurat, în Paris, un concurs de vin unde vinuriile californiene s-au clasat peste cele franceze?

În 24 mai 1976, un juriu format din nouă personalități bine clasate în domeniul  vinului, inclusiv membrii ai consiliului reglementator AOC (Appellation d’origine controlee – denumire de origine controlată), patroni de restaurante pariziene de top și somelieri de prima clasă, s-au întâlnit, în Paris, pentru o degustare oarbă care a plasat Chardonnay-ul din California în “luptă” cu vinurile albe, crème de la crème, din Burgundia și Cabernetul din California contra idolilor tututor, Grand Cru-rile din Bordeaux.

Această competiţie a fost denumită „Judgment of Paris” şi a fost organizată de Steven Spurrier, un negustor de origine britanică.

California s-a clasat peste Burgundia și Bordeaux câștigând în ambele probe: locul I cu 1973 Stag’s Leap Wine Cellar’s S.L.V. Cabernet Sauvignon și 1973 Chateau Montelena Chardonnay.

În consecință, interseul pentru vinuriile din California a crescut atât pe piața locală cât și pe cea internațională. Apoi, legătura între viticultorii francezi și americani a prins amploare, rezultând într-un schimb de ideii și tehnologii. Și nu în ultimul rând, pe lângă faptul că zona Napa Valley a fost poziționată pe harta internațională a vinului, degustarea de la Paris a ajutat la start-up-ul și deschiderea a mai multor crame, astfel acea zi și-a pus amprenta asupra ceea ce este Napa Valley astăzi: un simbol al vinului și a preparatelor culinare.

 

Etichete: , , , , , , , ,

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *