Pinot Noir

Soi de struguri roşii – Pinot Noir

Pinot Noir este o varietate nobilă de viță de vie un strugure de culoare roșie folosit în general în procesul de producere al vinului. Acesta crește în mai multe zone geografice de pe glob, însă este asociat în special cu regiunea Côte-d’Or, din Bourgogne, Franța, unde se produce unul dintre cele mai de calitate (dar și scumpe) vinuri din lume.

Pinot Noir unul din cele trei varietăți de struguri permise de către legislația franceză în producerea șampaniei, alături de Pinot Meunier și Chardonnay.

Pinot Noir este unul dintre cele mai vechi varietăți de struguri din lume și a fost denumit după forma de con de pin pe care o are înainte de a fi cules. O altă variantă susține faptul că a fost denumit dupa familia Pinot, al cărei arbore genealogic datează în urmă cu peste 2000 de ani.

Este un strugure genetic instabil, ceea ce înseamnă că se modifică foarte ușor, fapt care are ca rezultat dificultatea menținerii constante a parametrilor săi. Se estimează că există în lume peste 1000 de clone diferite ale familiei Pinot. Unele dintre acestea au devenit cunoscute ca varietăți independente: Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Meunier.

Instabilitatea sa genetică în combinație cu condițiile meteorologice pretențioase, cerute de această varietate, face din Pinot Noir un strugure dificil de crescut și întreținut, chiar și pentru cel mai experimentat oenolog.

Din considerentele de mai sus, aroma vinului produs din Pinot Noir este schimbătoare. Când este tânar, oferă simple caracteristici de cireșe, prune și căpșuni (fructe roșii, coapte). Pe măsură ce devine mai matur, caracteristicile sale devin mai complexe, incluzând stafide, fân, tutun, piele, ciuperci sau piper negru. Culoarea sa este de un roșu-maroniu plăcut și transparent.

Face o pereche ideală cu carnea de miel (prăjită sau fiartă), rață, fazan, și paste făinoase de origine italiană (fără sosuri prea picante, care tind să accentueze conținutul de alcool). Este renumit ca ingredient pentru celebrul Coq au vin francez (pui fiert în vin roșu).

Pinot Noir, de o notabilă calitate, se cultivă atât în țări europene – Germania, Austria, Franța, Italia, Elveția, Spania (Catalonia), România și Republica Moldova (Purcari), cât și în țări din afara Europei – Noua Zeelandă, Australia, Statele Unite ale Americii (regiunea de coastă a Californiei), Oregon, Washington), Canada, Chile, Africa de Sud (unde în combinație cu cinsault contribuie la producția faimosului pinotage), precum și unele țari din Asia.

Este un vin inconfundabil, lăsând un gust de neuitat în memorie și pe papilele gustative, datorită nu în ultimul rând și texturii catifelate, lăsând urme în cultura și arta mai multor popoare.

Etichete: , ,

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *