Chardonnay

Soi de struguri albi – Chardonnay

Chardonnay este un soi de struguri și un vin obținut din struguri albi.

Denumirea soiului Chardonnay vine de la comuna franceză Chardonnay departamentul Saône-et-Loire din Burgundia, unde de secole se strâng roade bogate.

Analiza modernă a amprentei ADN, efectuată la Universitatea Davis din California, arată că Chardonnay este rezultatul unei încrucișări între soiurile de struguri Pinot Blanc și Gouais blanc. Se crede ca romanii au adus Gouais blanc din Balcani și fiind cultivați pe scară largă de către țăranii din estul Franței alături de strugurii aristocratici francezi Pinot Blanc s-a creat posibilitatea de încrucișare a acestor struguri.

Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aromă florală distinctă și se recomandă a fi servit rece alături de preparate din pește, crustacee sau specialități din fructe de mare. Vinul este catifelat, suav, tandru, cu aromă ce o amintește pe cea a fânului de curând cosit. Chardonnay unul din cele trei varietăți de struguri permise de către legislația franceză în producerea șampaniei, alături de Pinot Noir și Pinot Meunier.

Etichete: , ,

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *