feteasca regala

Soi de struguri albi – Fetească Regală

Fetesca Regală este o varietate de struguri originară în Transilvania și cultivată în majoritatea podgoriilor din România. Soiul a fost identificat, in jurul anilor 1920, in podgoria Tarnave, mai exact in comuna Daneș. De aceea, localnicii l-au „botezat”: Danasana, Danaseana, Danesana sau Dunasana.

În literatura de specialitate a fost denumit şi Galbena de Ardeal. Vinurile obținute din această varietate au o calitate care variază de la vinuri de masă până la vinuri de înaltă calitate. Vinurile au un conținut alcoolic între 10,5-11,5%.

Feteasca regala este un soi care valorifica bine aproape toate tipurile de sol, dar care are nevoie de umiditate asigurata.

Descris in literatura de specialitate, vinul din Feteasca regala este de culoare galben-verzui, care dupa 1-2 ani de maturare atinge nuanta paiului de grau. Este apreciat pentru lejeritate si armonie. Prospetimea si fructuozitatea specifica fac din Feteasca regala vinul cel mai des intalnit din Romania. Cand contine zaharuri, fiind demisec sau demidule, captiveaza si mai mult pe cel care are ocazia sa-l deguste. Are un echilibru foarte bun intre componente, cu un parfum mai putin pronuntat, dar cu o aroma care il diferentiaza.

Pentru Feteasca Regală se recomandă a se servi alături de pește, carne albă și fructe de mare.

Etichete: , ,

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *