WineSpectator

Wine Spectator

“În 1976, atunci când a apărut primul număr al revistei Wine Spectator, lumea vinului era un loc mai mic, mai simplu”. (Thomas Matthews,Redactor Șef laWine Spectator)

Wine Spectator este o revistă și o resursă on-line pentru lumea vinului.

În timp ce principalul obiectiv al revistei este dedicat aproape în exclusivitate referințelor și notelor de degustare pentru vin, revista și site-ul includ, de asemenea, articole privind stilul de viață, rețete, recenzii de produse alimentare, precum și un sistem de evaluare a restaurantelor cunoscut sub numele de Premiul de Excelență Wine Spectator.

Istoria revistei Wine Spectator datează din 1976 când a debutat ca o mică colecție de note de vin printate pe hârtie de ziar, aspectul fiind foarte departe de designul atractiv de astăzi. Wine Spectator iese pe piață în present cu 15 numere în fiecare an, numere lunare cât și ediții speciale. Din recenziile redactorilor revistei a mii și mii de vinuri rezultă la finele fiecărui an ediția ¨Best Off¨. (Top 100: Rezumatul anual al celor mai interesante vinuri ale anului).

Fondată în San Diego ca și o publicație de dimenisuni reduse de către Bob Morrisey, Wine Spectator a fost achiziționată trei ani mai târziu de la înfințare de actualul propietar și editor Marvin R. Shanken. În acel an juriul format din experți au degustat pe nevăzute și au dat referințe la peste 12.400 de vinuri.

În 1981 revista a prezentat programul său de premii pentru restaurante, care analizează lista de vinuri dintr-un restaurant pe trei niveluri: Premiul De Excelență (basic), Cel mai bun Premiu de Excelență (nivelul din mijloc) și Marele Premiu (cel superior). Premiul De Excelnță al revistei Wine Spectator are ca și scop identificarea restaurantelor din lumea întreagă care pe lângă mâncarea excelentă pe care o oferă dețin și o listă de vin excelentă. Cu alte cuvinte, acest premiu îi îndreaptă pe iubitorii de vin și pe căutători de restaurante înspre ceea ce Wine Spectator susține că ar fi cele mai bune locații pentru a savura o cină sau un prânz plăcut alături de un vin foarte bun.

Revista a organizat și sponsorizat Degustarea de Vin Wine Spectator din 1986, an în care s-au împlinit 10 ani de la competiția de vinuri din Paris denumită ¨Judgment of Paris¨ ( competiție organizată de un comerciant englez în care s-au degustat – blind tested – și jurizat de către specialiști francezi vinuri din Franța și California, pentru fiecare categorie de vin, alb și roșu, un vin din California clasându-se pe primul loc, spre surprinderea tuturor). În 2008 revista a fost clasată de către „The Luxury Institute” pe locul 1 printre publicațiile destinate afacerilor și consumatorului (acest sondaj de opinie investigează opinia consumatorului prosper).

Sistemul de clasificare sau clasare :

Această revistă este considerată ca find biblia vinulului, biblia iubitorilor de vin din lumea întreagă. Chiar daca această supoziție este discutabilă și poate fi contrazisă, așa cum sunt foarte multe lucruri când vine vorba despre vin, revista este foarte respectată în comunitatea vinului. Wine Spectator evaluează vinurile și le clasifica în funcție de un sistem cu o scară de 100 de puncte, astfel:

 • 95-100  Clasic: un vin minunat, excelent, măreț
 • 90-94    Remarcabil, distins: o vin cu un caracter și un stil superior
 • 85-89     Foarte bun: un vin cu calități speciale
 • 80-84    Bun: un vin solid, un vin bine făcut
 • 75-79   Mediocru, Mediu, Mijlociu, Potrivit, Comun: un vin băubil care poate prezenta defecte minore
 • 50-74    Nu se recomandă de revistă (sub medie, de calitate inferioară)

Procedura de degustare:

Redactorii Wine Spectator examinează mai mult de 15.000 de vinuri în fiecare an în degustări “blind”. Fiecare număr conține între 400 și 1000 de referințe despre vinuri cu note detaliate de degustare și recomandări.

Care este originea vinurilor?

 • Majoritatea vinurilor degustate provin direct de la crame, producători sau de la importatorii din SUA.
 • În plus, anual se cheltuiesc mii de dolari pentru a se achiziționa vinuri ce nu au fost primate de la crame.

Unde au loc evaluările?

 • Degustarea are loc în Napa (California) și în New York dar și în zone viticole din Europa. În fiecare locație există o cameră special amenajată pentru această ocazie și personal care se ocupă cu coordonarea acțiunii de degustare.
 • Degustările din Europa sunt organizate și conduse în locuri independente de personalul de la Wine Spectator.

Cine acordă referințele pentru revistă?

 • Fiecare editor (redactor) acoperă aceiași regiune viticolă de la an la an, acest lucru permițând conducătorului degustării să dezvolte o experiză în regiunea respective.
 • Alți degustători pot să participe la degustare pentru a confirma impresiile, însă cel ce conduce degustarea va avea ultimul cuvânt în descrierea vinului și acordarea punctajului.
 • Inițialele unui degustător la finalul notei de gust indică faptul că punctajul(clasarea) și referințele au fost acordate de acel degustător în cadrul unei degustări organizate de Wine Spectator.
 • Vinurile ce nu includ initialele la sfârșitul notelor de gust sunt acele vinuri care au fost evaluate de doi sau mai mulți degustători.

Cum se organizează degustările Wine Spectator?

 • Totate degustările oficiale se țin în camere private, în condiții optime.
 • Coordonatorii degustării organizează vinurile în grupuri pe sortiment, clasificare sau regiune.
 • Fiecare grupă poate conține 20-30 de vinuri, și nu mai mult de 2 grupuri pot fi degustate de un degustător într-o zi.
 • Sticlele primesc un cod și sunt împachetate (puse într-un recipient maleabil) iar capișoanele și dopurile sunt îndepărtate.
 • Degustătorilor li se comunică doar un lucur general despre vin (de exemplu soiul sau regiunea) și anul recoltei. Nici o informație cu privire la producător sau la preț nu este disponibilă în timpul degustării.

Care este procedura de degustare?

 • Fiecare degustare începe cu un vin anterior analizat, care este gustat pe nevăzute pentru a fi punct de reper.
 • În degustare sunt incluse și alte vinuri analizate anterior pentru a asigura consistență.
 • Cel ce degustă introduce notele și descrierile în bazele de date Wine Spectator înainte de îndepărtarea genții.
 • Comentari suplimentare pot fi adăugate la o notă de degustare dupa aflarea identității vinului dar punctajul nu se sechimbă.
 •  Prețul nu este luat în considerare la scorul final, însă notele pot include referințe în funcție de preț și valoare.

De cîte ori se degustă un vin?

 • Vinurile care au gust de dop sau prezintă alte defecte majore sunt degustate din nou, din sticle noi.
 • Vinurile cu scor mare sunt degustate frecvent din noi sticle pentru a confirma impresile anterioare.

Degustări speciale

 • Degustarea din butoi: câteodată editorii evaluează și vinurile neterminate din butoaie. Notele acordate sunt din 4 în 4 (ex: 85-88 puncte), pentru a indica clasificarea preliminară. Majoritatea degustărilor din butoi se face blind iar în caz contrar acest lucru este specificat.
 • Degustări neoficiale: Editorii degustă vinuri neoficial, vinuri provenite din pivnițele lor sau într-un restaurant, și publica rezultatele pe blog-uri personale sau în secțiunea revistei cu numele ¨Ce bem acum¨. În nota de degustare a vinului va fi precizat faptul că nota sau punctajul obținut provine dintr-o degustare neoficială.

Indicatii speciale 

În fiecare ediție a revistei Wine Spectator, redactorii aleg vinuri cu calități speciale, iar această alegere este scoasă în evidență în prima pagină a revistei la secțiunea ¨Ghidul Cumpărătorului¨, sub următoarele categorii:

Recomandate cu tărie: vinurile cele mai impresionante ale ediției. Categoria include vinurile ce reprezintă o achiziție optimă din punct de vedere a combinației scor, preț și disponibilitate.

De colecție: vinurile care se vor îmbunătății în timp datorită învechirii în sticlă și care prezintă potențial de creștere ca valoare.

Achiziții istețe: vinurile ce prezintă caracter plăcut la preț accesibil și cu disponibilitate largă.

Cea mai bună valoare: vinurile cu scoruri solide, prețuri modeste și distribuție largă.

Wine Spectator este cea mai influentă revistă de vin din lume și sursă recomandată pentru persoanele ce doresc sa își extindă cunoștințele despre vin și aprecierea asocierii finețurilor alimentare cu vinul.

Etichete: , ,

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *