San Felice

”WineyMoon” la San Felice

În articolul precedent am început să povestim despre experiența ”WineyMoon”, cu începuturile ei în Valdobbiadene, iar acum continuăm plimbarea ajunși în Toscana, la crama San Felice, unde am trait o experiență deosebită.

Toscana ne-a întâmpinat, pentru a doua oară, cu peisaje infinite, cu văi bogate, cu crame răsfirate prin întreaga regiune și cu vinuri pe care nu ai timp să le guști, și tot timpul rămân câteva pentru următoarea vizită.  Am vrut sa ne răsfățăm puțin, așa că am poposit într-un loc pe care noi inițial îl credeam un simplu hotel. Am vrut să ne lăsam surprinși de frumusețiile locului, și nu am citit prea multe înainte de a ajunge la destinație nici nu am vizualizat în detaliu pozele disponibile pe internet. Am crezut că e un hotel superb in mijlocul viilor. Exact ce am căutat pentru a combina utilul cu plăcutul.

După ce am ajuns, am fost întâmpinați de recepționeră care, după clasicile formalități de cazare, ne-a spus ca ne va conduce la camera și ne va prezenta locația. Atunci a început să se schimbe totul: pe drum, pe alei largi din pietriș alb, doamna ne povestea istoria lui Borgo San Felice, un fost sătuc, între vii, cu biserică, capelă, gradină cu legume și mirodenii și binențeles o cramă.

Istoria bisericii și a satului începe în epoca etruscă, trece prin papalitate, apoi prin luptele dintre Florența și Siena, și vede schimbări frecvente de proprietari între familiile locale. Ultima dintre acestea a fost familia Grisaldi Del Taja, care a fost printre fondatorii Consorzio del Chianti Classico, în prima jumătate a secolului al 20-lea. La începutul anilor 1970 s-a marcat începutul unui nou model de dezvoltare: satul a fost restaurat printr-o serie de lucrări care au accentuat arta caracteristică și arhitectura. Un program extins de replantari de viță de vie a fost lansat cu scopul de a scoate în evidență ce e mai bun din strugurii Sangiovese. Proiectul a fost completat de un studiu științific de viță de vie autohtone, în parteneriat cu universitățile din Florența și Pisa.

Camera noastră se afla în cladirea ce a fost în trecut clădirea croitorilor, iar la scurtă distanța era crama San Felice. Turul cramei a ținut aproape o oră, foarte profesionist și cu multe informații. Pentru vinurile Chianti Classico se folosesc in special butoaie mari slavone iar barrique-urile sunt folosite pentru vinurile mai moderne în care se utilizează și alte soiuri de struguri, soiuri internaționale, vinuri IGT. În regiunea din Chianti Classico crama San Felice are o suprafața totală de aproximativ 120 de hectare iar in regiunea Montalcino sunt aproximativ 20 de hectare. Acolo, crama a achiziționat domeniul Campogiovanni pentru producerea lui Brunello di Montalcino.

Prima oara când am intrat în contact cu acest Brunello, a fost chiar la restaurantul “satului”, am gustat anul de productie 2010, un an foarte premiat, cu medalie de aur la Mundus Vini și multe alte recunoașteri internaționale, un Brunello ce a ridicat ștacheta foarte sus. Bine copt, gata de băut (chiar dacă mulți l-ar cataloga ca fiind tânăr), cu potențial de învechire. A fost companionul ideal pentru mielul de la felul principal. Iar apoi, fiind deja îndrăgostiți de acest vin, după vizita la crama San Felice, am decis binențeles să îl luam acasa, și să îi dăm loc de cinste în pivnița noastră…a devenit parte din viața noastră.

Astăzi, acest vin dorim să înceapă să vă cucerească și pe voi, să vă cuprindă cu magia sa și a locului de proveniență, să îl gustați ca mai apoi să nu îl uitați niciodată și poate va face parte și din viața voastră.

Mai multe detalii despre vin aici: San Felice – Campogiovani Brunello di Montalcino

 

 

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *