prowein

ProWein 2014

Cu un total de 4.830 de expozanți veniți din 47 de țări și cinci continente, excursia la ProWein din Düsseldorf în perioada 23-25 martie a fost cu adevărat un turneu mondial!

Atrăgând aproximativ 48.000 de vizitatori din industria de retail și restaurant, ProWein continuă să crească, fiind lider în lume ca și platformă de comunicație pentru sectorul de vin și băuturi spirtoase. Nu este vorba doar de spectrul larg de produse prezente din toate regiunile cheie, care face acest eveniment să fie unul profesional, ci și faptul că, cunoscătorii împărtășeasc din opiniile lor la seminarii informative cele mai recente descoperiri, tendințe și evoluții ale pieței – prezentări făcute de specialiști, pentru specialiști.

La a douăzecea aniversare ProWein, Târgul Internațional de Vinuri și Produse Spirtoase, nu numai că a transformat centrul expozițional, dar și întregul oraș din Düsseldorf (Germania) în capitala internațională de vin și băuturi spirtoase. „Evenimentul aniversar din acest an a adaugat un nou capitol la povestea de succes ProWein. Starea de spirit în sălile de expoziție a fost una excepțională și numărul de vizitatori internaționali din retail și gastronomie a crescut din nou. ProWein este la nivel mondial târgul lider în acest sector” a declarat Hans Werner Reinhard, Manager la Messe Düsseldorf GmbH.

Din fericire, Selected și Wine s-au aflat acolo. Am fost, am văzut, am degustat și cu siguranță ne vom reîntoarce la acest targ care și-a aratat vizitatorilor și expozanților măreția și buna organizare.

Îndelungata călătorie din Timișoara și până la Dusseldorf, nu a făcut altceva decât să ne ridice o mulțime de întrebări, să ne sporească curiozitatea și să ne declanșeze papilele gustative, numai la gândul că vom vizita aproximativ 7 hale, cu peste 4000 de expozanți si un număr, pe care nici noi nu îl cunoștem, de vinuri. J Si ce vinuri: din toată lumea – începând cu veterana Lume Veche, implicit Franța, Italia, Spania, Portogalia, Germania, Austria, Grecia, Croația și multe altele, și binențeles, România, închieindu-se cu sclipitoarea Lume Nouă, adică Australia, SUA, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Chile, Argentina și Canada.

Din cele două zile de târg din trei pe care le-am petrecut cunoscând mai bine lumea vinului, prima a fost de-a dreptul fascinantă. Am fost și puțin copleșiți de amploarea evenimentului, de strictețea nemțească și buna lor organizare (ca un mic exemplu, erau minim 10 persoane la garderobă, care îți preluau paltoanele, umbrele, ghiozadanele, etc, astfel nu se forma nici un fel de coadă, iar amabilitatea cu care te abordau era de admirat). Să nu mai vorbim de holul de recepție a participanților, care era uriaș, cu foarte mulți angajați ce se preocupau de bunul mers al lucrurilor, toți dețineau informațiile pe care le ceream, iar formalitațiile au fost deosebit de clare și de simple.

Pentru că unul dintre noi este mai ordonat, am început vizita cu Hala 1, unde, spre bucuria noastră, erau toți expozanții din Lumea Nouă. Foarte repede am găsit standul celor de la Cono Sur (Chile) și bineînțeles, am degustat o parte din vinurile lor în compania reprezentanților companiei printre care și Adolfo Hurtado – Vinificator Șef și General Meneger (FOTO)

Am continuat cu standul celor de la Constellation Brands (grup ce deține un număr mare de  crame renumite din lume, printre care și Robert Mondavi), unde am stat de vorbă cu ambasadorul lor (FOTO), care ne-a încântat cu vinurile pe care ni le-a turnat pe rând în pahare. Am fost, din nou, impresionați de claritatea vinurilor domnului Mondavi, de fructozitatea Cabernetului din Napa Valley, de culoarea sa deosebită și de gustul final remanent care ne-a însoțit pentru o perioadă lungă de timp. Nu îl vom uita cu siguranță, dar în caz ca ne e dor de el, îl avem în portofoliu.[Robert Mondavi – Selected Wine]

Chiar dacă era aproape ora prânzului, foamea era departe de noi. Găsindu-ne printre miile de standuri, am decis să continuăm aventura noastră în minunata lumea a lichiorii lui Bacchus. Am degustat mai multe vinuri Sauvignon Blanc de Noua Zeelendă, iar în curând veți găsi două noi vinuri și în portofoliul nostru, apoi am continuat cu vinurile din Australia, evident am pus accentul pe soiul Shiraz. Apoi, ni s-a făcut totuși foame. A fost foarte interesant, să găsim, un “cort culinar”, așa se numea, unde am putut să ne bucurăm de diverse preparate din diferite țări (Germania, Franța, Italia și SUA). Având în vedere că următoarea hală era cea cu numărul 2 unde se aflau expozanții din Italia, și fiindcă ne aflam în Germania am luat mâncarea specifică celor două țări, un deliciu 🙂

În Italia, am stat câteva zeci de minute la partenerii noștrii de la Masi și Piccini. Standurile lor erau de-a dreptul deosebite: inserții elegande de lemn, culori îndrăznețe și bine asortate, jocuri de lumini, iar reprezentanții celor doi producători ne-au atras mereu atenția asupra vinurilor lor cu povești interesante și cu descrieri clare și de mare interes.

Cei de la Piccini, ne-au arătat noua surpriză pe care o pregătesc pentru piață, însă nu vă spunem nimic, vizitați-ne site-ul în continuare, iar cât de curând veți putea comanda noua lor creație. 🙂

 Având în vedere că Italia, dintre toate țăriile participante la târg, și-a adus cei mai mulți producători, ne-a fost imposibil să îi cunoaștem pe toți. Dar oricum, ochii noștri cu siguranță s-au bucurat: design deosebit, cele mai multe standuri te serveau cu apă, și ceva finger food- șuncă, parmezan și stickuri.

Pentru că ziua nu este așa de lungă precum am vrea, am părăsit incinta expozițională și ne-am îndreptat spre hotel, cu gandul și la ziua ce va urma.

A doua zi, am poposit pe melegurile românești, am degustat și ne-am bucurat de soiul nostru cu mare potențial, Fetească Neagră, am făcut o degustare în verticală de Solo Quinta de la Cramele Recaș și am mai abordat diverși producători în speranța unei viitoare colaborări.

Germania, Austria, Spania și Franța au fost următoarele țări a căror standuri le-am vizitat. Vinurile produse de Bodegas Beronia ne-au încântat papile gustative, Riesling-ul din Germania din valea Nahe a fost o surpriză pentru noi, iar în Franța … staff-ul Louis Latour a fost extrem de primitor. În principal, am fost copleșiți de mireasma și aciditatea vinurilor albe europene și de savoarea, complexitatea și fructozitata vinurilor roșii europene.

Am comparat diferitele soiuri de struguri din diferitele zone ale lumii constatând, din nou, că vinul e ceva cu adevărat deosebit, că tocmai aceste diferențe definesc cu adevărat terroir-ul și mâna omului, și că noi, cei cu pasiune față de vin, cei cu dedicație pentru această lume, cei ce apreciază procesul de producție, de la strugure la vin, să rămânem mereu aproape, să cunoaștem, să recunoaștem, să dobândim, sa redombândim, să preluam și să îmbunătățim cunoștințele despre acest paradis în sticlă creat deopotrivă de natură și om.

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *