Polz

Polz…un colț de rai, in vie!

Regiuniile viticole ale Austriei sunt renumite pentru frumusețea peisajelor, pentru felul în care sunt îngrijite viile, pentru amabilitatea producătorilor (care în general sunt famiilii ce au dobândit plantațiile din moși strămoși) și nu în ultimul rând pentu vinurile lor.

Am avut ocazia să începem călătoria noastră prin Austria viticolă într-o regiune poate ascunsă de văzul turiștilor ce se înghesuie în special în zone supra promovate și populate, o regiune susținută destul de bine de guvernul Austriei, o regiune pe cât de mică pe atât de mare: nu degeaba mulți o numesc mica Toscana a Austriei.

Situată la granița cu Slovenia, între Graz și Maribor regiunea Südsteirmark (Stiria de Sud) este o mică comoară descoperită de noi acuma câțiva ani (cred ca sunt vreo 10), iar în ultimii 3 ani o vizităm cel puțin de două ori pe an, pentru că este acel loc în care te poți relaxa și uita de tot ce te apasă. Am decis să închidem WineyMoon cu această regiune minunată.

Südsteirische Weinstrasse (drumul vinului regiunii) începe imediat ce se coboară de pe autostradă și se întinde pe câțiva zeci de kilometrii, la un moment dat găsindu-te chiar pe frontiera dintre cele două țări. Viile sunt plantate compact, pe văi abrupte unde lucrăriile în vie se realizează doar manual (fiind pante mari nu se poate intra mecanizat iar producătorii, familile de fapt, nu dețin suprafețe mari de vie – media e undeva la 15 hectare, cea mai mare cramă având în jur de 90 hectare, iar cel mai mic poate avea chiar sub 1 hectar). Iar de aici putem deduce de ce această regiune mai este comparată cu Toscana: peisajele se aseamănă, dealurile sunt parcă de aceiași culoare, diferența este că în Sudsterimark totul este la un loc, ochii se bucură de rândurile de viță de vie la fiecare pas.

Am vizitat multe crame în această zonă, mereu facem popas la ei pentru a gusta noile producții și să vedem cum s-au comportat strugurii în noua recoltă. Ei sunt renumiți în zonă pentru strugurele Sauvignon Blanc, este de o prospețime și o claritate excelentă dar acest soi se găsește și în varianta mai oldschool, învechit în butoaie mari, ușor gălbui în culoare.  Un alt soi plantat în această regiune este Chardonnay, pe care îl veți găsi aici sub denumirea de Morillon, apoi mai sunt soiuri precum Welchriesling, Muscat iar ca și soiuri roșii foarte cunoscutul Zweigelt și Blaufränkisch.

Pentru ca ne-a fost greu de fiecare dată să părăsim această zonă de vis, am hotărât să aducem în Romania o mică parte din această regiune, aducând vinurile unei crame care mereu a avut constanță în calitatea vinurilor produse, vinuri ce reprezinta tipicitatea regiunii, vinuri pe care noi le-am cumpăra și a doua și a treia și a zecea oară.

Crama Polz, o crama condusă de familia ce îi poartă numele, cu o lungă istorie în regiune ce produce vinurii deosebite obținute din struguri culeși de pe diferite dealuri din regiunea Südsteiermark. Vinurile lui Polz cred ca le știm pe de rost, iar la degustări suntem mereu fascinați de povestea lor. Katija, fata care face prezentările are o mare pasiune pentru vinuri care se simte mereu în descriereile ei.

Din lista lor de vinuri, am decis să ne oprim și să le împărtășim cu voi pe cele mai reprezentative pentru regiune, și anume un spumant produs din Gelberr Muskateler, un spumant extrem de aromat la nas, vinificat în Brut după metoda tradițională, un vin alb din Sauvignon Blanc, tânăr, proaspăt, așa cum îi șade bine Sauvingnon-ului, și un vin roșu, cupaj, produs în principal din struguri locali Zweigelt, îmbuteliat sub eticheta Urbani.

Toate cele trei sunt vinuri de exceptie ce comunică la nivel înalt pasiunea oamenilor și famililor din regiune, tradiția și cultura locului, terroir-ul zonei și motivul pentru care ne-am îndrăgostit de acest mic colțisor al lumii.

Mai multe informatii despre vin alături de posibilitatea de achiziție:

Polz – Sekt Brut M (Muskateller)

Polz – Sauvignon Blanc Spiegel

Polz – Urbani

Etichete: , , , , , , , ,

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *