Sorelle Bronca

Meet the Bronca…Sorelle Bronca!

Poveștiile noastre de neuitat au mereu în componență …un pahar de vin. Așa se face, că și vacanțele sunt plănuite în crame încărcate de istorie și cultură, pe meleaguri viticole și peisaje marcate de perfecțiunea ei: a viței de vie. Astfel, am plănuit o vacanță (WineyMoon – cum am numit-o noi atunci fiind în luna de miere) în minunatul ținut al Italiei, cu precădere în Toscana, aceea zonă în care dacă mergi odată, parcă ai vrea să rămâi pentru todeauna

Dar, până să ajungem în Toscana, mâna destiunului avea altceva pregătit pentru noi. În popasul nostru de 2 zile în Veneția (romantism la un pahar de vin roșu), după o discuție scurtă și la obiect, am hotărât să mergem în vizită în ceea mai apropiată regiune viticolă îndrăgită, Valdobbiadene. Având în vedere ca Prosecco Foss Marai, făcea deja parte din portofoliul nostru, am îndrăznit să îi contactam pentru o vizită la ei în podgorie.

O, și ce decizie bună am luat. Ajunși, nu ne-a venit să credem ochiilor: drumuri asfaltate pătrundeau încet și cu grijă printre dealurile regiuni, iar via înaltă parcă până la cer (eu eram un prichindel pe lângă ea) înclinată pe pante abrupte, stătea așteptând fericită să fie culeasă (eram în mijloc de Septembrie).

Ajunși la cei de la Foss Marai întâi, am intrat în crama lor fiind primiți cu o ospitalitate și căldură tipic italiană. Parcă ne cunoșteam dintodeauna. Crama modernă, proaspăt renovată și modernizată, magazinul de prezentare într-o clădire veche renovată în stil tradițional pentru zonă iar prosecco….știm cu toți la ce nivel e, și îl lăudăm de câte ori avem ocazia.

Întâmplarea face ca după această primă vizită să ajungem la un restaurant local de excepție pentru a savura în liniște preparte de-ale zonei și vinurile cele mai alese. Restaurantul, cu o pivniță uluitoare (o valoare de 2 milioane euro), întinsă sub tot restaurantul pe vreo 300m2, cu etichete pe care nu le-am văzut numai la televizor sau în magazine de lux din Paris, a fost o recomandare deosebită. Ospătărița, ne-a recomandat felurile de mâncare tipice și deosebite iar la vin, având în vedere felul ei convingător am zis să mergem pe mâna ei și am rugat-o să ne recomande un vin roșu din regiune (aveam ca și ingredient vita printre preparatele culinare…deci alegerea vinului roșu avea un substrat). Iar cel recomandat a fost: Sorelle Bronca – Ser Bele Reserva.

Nu stim exact care a fost starul prânzului, mancarea, restaurantul sau vinul, dar cu siguranță cele trei combiante au făcut un întreg din aceea amiază strălucitoare de toamnă. Și așa, am apelat din nou la ospătăriță pentru a ne da adresa și direcții înspre crama Sorelle Bronca (mai mult ea a dat telefon la cramă pentru a-i înștința de sosirea noastră la ei).

Tipic, pentru o regiune mică, cu tradiție, cramele sunt deținute în mare parte de membrii familiei. Așa și la crama Sorelle Bronca, proprietarii sunt, cum zice și numele, cele doua surori Bronca, Antonella și Ersiliana. Alături de ele, în crama de curând lucreaza și fiica Ersilinei, Elisa.  Crama urmărește principii organice, încurajând biodiversitatea și folosind doar îngrășământ verde, viile fiind plantate pe pantele abrupte din zona Conegliano-Valdobbiadene DOCG.  Aplicarea tehnicilor tradiționale cu o perspectivă modernă a dus la vinuri de calitate superioară mai ales prin Prosecco si un impresionant și distinctiv vin roșu amestec tipic de Bordeaux, Ser Bele.

Am ajuns să și cunoștem vinurile produse aici, și am început cu Prosecco am continuat cu vinurile albe, și apoi cu vinurile roșii (în final, am încheiat cu cel care ne-a adus până aici – Ser Bele Reserve, un cupaj între Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon și Merlot. Ca și noi probabil, vă întrebați ce caută aceste soiuri roșii în această regiune ce este îndeosebi renumită pentru vinuri spumante (Prosecco) și în general strugurii cultivați sunt albi. Ersilina ne-a povestit ca inițial, a fost o provocare sa planteze aceste soiuri, iar în prezent producția la hectar este în medie de 5 tone, tocmai pentru a da sanșă viei să își crească mari puiuții, până la maturare deplină. În final, ele au obținut un vin roșu de mare clasă, la care nimeni nu se aștepta.

Vinurile familiei reflectă pasiunea și iubirea lor față de materialul săditor, de pământ și de natura în care au ocazia să își desfășoare această activitate de vis. Cu răbdare, vinurile ne-au fost descrise rând pe rând, cu explicații ale parcelei din care provin strugurii pentru fiecare vin în parte, cu povestiri din vie și din cramă, și astfel am fost introduși în lumea surorilor și a familiei lor.

Cum recolta era în mijlocul desfășurării (cu o zi înainte plouase, astfel a fost doar puțin întreruptă), crama era învăluită de misterul noii recolte și de așteptarea transformării strugurilor în vin. Cu ajutorul vinurilor prezentate, am intrat și noi în acel mister, și binențeles că am luat cu noi o mică parte.

Astfel, astăzi, reușim și noi să aducem o parte din aceea zi minunată în România, și vă invităm să gustați povestea noastră la un pahar de vin memorabil:

Ser Bele

și la un Prosecco sprinten și expresiv:

Prosecco Valdobbiadene.

Vinurile “Surorile Bronca”,  care capteaza terroir-ul în mineralitate intensă și prospețime neforțată, sunt caracterizate prin eleganță extremă.”  -Slow Wine Guide

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *