Toscana

Castelnuovo Bernardenga – Toscana – Crama Valiano

Pentru a atinge “perfecțiunea” unei călători, considerăm că e nevoie de o companie plăcută, o locație complexă și o mașină specială, atunci când este nevoie de ea. Pentru noi, compania nu a fost o problema, fiind în doi, ”Selected și Wine”.

În ceea ce privește locația, am stat și ne-am gândit două secunde, cam care ar fi țara și regiunea cea mai complexă din punct de vedere al culturii, istoriei, gastronomiei, modei, arhitecturii, religiei și binențeles al vinului. Am spus de o dată: Italia, Toscana. Apoi, a fost simplu: ne-am închiriat o mașină simbolică pentru locul în care ne aflam: Fiat 500.

De fapt, nu a fost așa simplu. Era o perioadă aglomerată în Florența pentru închirieri, am rămas fără mașina, Fiat 500, rezervată, am ales alta, tot Fiat 500, evident … cam multă reclamă, dar chiar a adus un plus călătoriei! Am plecat cu întârziere de la locația de închirieri spre minunata regiune viticolă, ne-am încurcat la ieșirea pe autostradă din cauza GPS-ului, sau a copilotului care nu știa să îl seteze, dar ne-am întâlnit cu niște polițiști care ne-au ghidat iar într-un final, totul s-a meritat: am ajuns la o destinație care a șters orice urmă de dezamagire sau neplăcere, Crama Valiano – deținută de familia Piccini.

Crama Valiano se află în inima faimoasei zone de producție Chianti Classico, în comuna Castelnuovo Bernardenga doar la câteva minute de orașul Siena.

La coborârea din micuța noastră 500, am rămas uluiți de peisaj, care mai apoi s-a pierdut în spatele vilei Valiano. Din ce ni s-a povestit, vila e de interes istoric, datând din secolul al XVI – lea, este deținută de familia Piccini, a fost renovată   prin respectarea caracteristicilor tradiționale și este în prezent nucleul central al Cramei Valiano.

Am fost invitați în curte să ne bucurăm de minunata arhitectură a vilei, de copacii maiestoși, de grădina privată, apoi am continuat, vreme de 20 de minute, să ne plimbăm savurând aerul toscan. Mergând spre zona de producție a cramei am mai aflat că Valiano are 230 de hectare cultivate, în principal, cu soiuri precum Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah și Chardonnay iar strugurii sunt culeși exclusiv manual cu deosebită grijă și o selecție scrupuloasă a strugurilor ce exprimă identitatea și personalitatea zonei.

Prima oară am trecut printre tancurile moderne din oțel inoxidabil pentru fermentație prevăzute cu sisteme de control a temeraturii. Apoi, am coborât niște trepte și am fost învăluiți de un plăcut miros de vin…am ajuns în sala plină de barrique-uri. Aici, sunt lăsate la maturat vinurile din gama Valiano Prestige și Reserva. Am degustat, direct din butoi, două vinuri roșii obținute din două soiuri roșii 100% toscane: Sangiovese și Cilegiolo. Printre butoaie, cu paharele în mână am ascultat fel și fel de povești despre cele 4 generații ale familiei Piccini , despre cele 4 crame pe care le dețin, despre vinurile produse și despre tot ceea ce înseamnă vinul și pasiunea în Chianti Classico.

Am hotărât că e timpul să ne întoarcem din rai, pe pământ, și să facem cunoștință cu vinurile Valiano. Până la vin, ne-a impresionat plăcut sala de degustare, cu un stil tipic toscan, cu pereți din piatră ce se continuă cu bolte din cărămidă, formând tavanul, forme ce te așezau la masă zâmbind. Crama Valiano este un loc cald, familial, plăcut și relaxant. Probabil atmosfera de familie ne-a fost indusă și pentru că am aflat că familia Piccini își are reședința aici.

Ne-au fost prezentate vinurile cramei Valiano: „Donna di Valiano” Toscana IGT, Chianti Classico Docg, „Poggio Teo” Chianti Classico Docg , Chianti Classico Riserva Docg, „La Lizza” Vin Santo del Chianti Classico Doc, „Vino in Musica” Super Tuscan.

Am remarcat că vinurile Valiano au în comun complexitatea și o durată medie-lungă de maturare în butoaie și sticlă. Inclusiv vinul alb, Chardonnay – Donna di Valiano, a stat în barrique pentru 5 luni. Cele roșii și-au petrecut între 9 luni și 18 luni în butoaie de lemn iar apoi câteva luni în sticlă.

O altă particularitate, este aceea că fiecare vin are o poveste aparte care a stat la baza creării lor. Ca exemplu, în familia Piccini femeile au avut dintodeauna un rol fundamental, începând cu anul 1882 cu Maria Teresa Totti, soția lui Angiolo Piccini, fondatorul Cramei Piccini. Astfel, s-a creat vinul Donna di Valiano “ (doamna din Valiano) dedicat tuturor femeilor din lume. Vinul Poggio Teo s-a obținut din strugurii proveniți din podgoria cu același nume Poggio Teo, aceasta fiind inima cramei Valiano, cea mai veche vie datând din 1967. De asemenea, este diferită de celelalte vii din proprietate prin altitudinea mai ridicată la care este plantata, 400 m deasupra nivelului mării.

Un alt vin, Vino in Musica, o altă poveste, spune ca în anul 1995 domnul Piccini a fost prezent la o importantă galerie de artă în Florența, unde a admirat picturiile lui Giuseppe Chiari. Cei doi au început să vorbească despre artă, în general, concluzionând cu dorința că împreună să combine două arte: vinul și muzica. Astfel a luat naștere gama “Vino in Musica” ambalată în cutii din lemn speciale pentru 6 sticle iar fiecare sticlă are o etichetă diferită în care este expusă o capodoperă a pictorului Giuseppe Chiari. Nu știm dacă am putea găsi acele cuvinte care să descrie cât mai perfect starea de bine, sentimentul extrem de plăcut pe care acest vin ni l-a oferit, în momentul în care l-am gustat. Atunci ne-am spus că acest vin trebuie să facă parte din portofoliul Selected Wine. (LINK Vino in Musica în magazinul Selected Wine)

Am fost încântați de toate vinurile. În final am primit o cafea și un capuccio, doar eram și în țara cafelei, nu doar a vinului. 🙂

Am părăsit crama, cu zâmbetul pe buze și cu multe informații noi și interesante. În timp ce căutam mașina, așa sunt “obiectele “ mici, le pierzi ușor, am mai admirat încă o dată vila cramei Valiano și peisajul în care aceasta este încadrată …un loc special, un loc tradițional, un loc plin de istorie și cultură, un loc al vinului.

Etichete: , , , , ,

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *