vinul in culori

Vinul în culori

Categorisim vinul în trei categorii “colorate” – roşu, alb, roz.

Vinul alb,  sau nu chiar …

Dacă ne uităm atenţi la acest “vin alb” observăm că nu e alb deloc, e chiar galben. Dar dacă ne-am obişnuit cu expresia, alb să fie.

Astfel, vinul galben,  auriu, gălbui, este alb!

Obţinem vin alb prin două metode:

  1. Folosim struguri albi, care, dacă ne uitam atenţi observăm că nu sunt albi deloc, sunt galbeni ( aţi anticipat că o să spun asta ?)
  2. A doua metodă poate fi mai complicată. Procesul implică folosirea strugurilor roşii, dar doar miezul, nu și pielița. Miezul strugurilor roşii nu conţine pigmenţi, doar pieliţa lor.

Când bem vin alb?

Evident că nu există o poliţie a vinului, deci o să bem oricând ne este poftă.

Totuşi există anumite situaţii când se bea vinul alb:

  • Ca orice vin, cea mai importantă este asocierea sa cu mâncarea! În general vinul alb este combinat corect cu mâncăruri uşoare, cum ar fi peştele, carnea de pasăre sau legumele. Vom dedica multe din articolele noastre viitoare felului în care asociem vinul cu mâncarea, vom intra în detaliu, vom avea reţete, vom asocia vinul alb ţinând cont de soi, aciditate, etc.
  • Vinurile albe sunt adesea considerate vinuri aperitiv, ceea ce înseamnă că oamenii le consumă înainte de cină. De multe ori, vinul alb este cel preferat la petreceri.
  • Foarte mulţi oameni preferă vinul alb în anotimpul cald, pentru că este răcoritor, vinul alb servindu-se rece. Subliniez “rece” şi vreau să las gândul să asocieze acest termen cu gheaţa, nu se foloseşte gheaţa, nu combinăm vinul cu gheaţă şi nici nu îl servim la o temperatură foarte scăzută, pentru că astfel nu vom simţi aromele. Vom dedica un articol temperaturii potrivite de servire a vinurilor, dar momentam încadrăm temperatura de servire a vinului alb între 8 grade C şi 16.5 grade C.

Vinul roşu

De această dată numele este corect, vinurile roşii sunt chiar roşii. Cu nuanţe de violet, rubiniu, dar sunt roşii.

Vinurile roşii se fac din struguri roşii sau cu nuanţe de albastru, mov. Aţi ghicit? Oamenii denumesc aceşti struguri “struguri negri”…

Culoarea roşie a vinurilor roşii, provine din faptul că mustul strugurilor intră în contact cu pieliţa lor pe tot timpul fermentaţiei şi astfel absoarbe culoarea pieliţei. Alături de culoare, pieliţa strugurilor dă vinului taninul, substanţa principală ce stă la baza gustului vinului roşu.

Vinurile roșii variază destul de mult în stil, în mare parte pentru că vinificatorul are acces la diferite metode de producţie. De exemplu, dacă mustul se lasă în contact cu pieliţa pentru mai mult timp, vinul devine mai taninos. Dacă mustul nu intră pentru prea mult timp în contact cu pieliţa, vinul este mai puţin taninos, mai moale.

Vinurile roșii tind să aibă un gust mai bun atunci când sunt consumate alaturi de alimente, cu mâncare, când sunt consumate ca parte a unei mese, decât atunci când sunt consumate pe cont propriu.

Pentru vinurile roşii este foarte importantă temperatura de servire. Nu este indicat să fie prea reci, pentru că taninii tind să dea un gust amar. În general, temperatura de servire a unui vin roşu este încadrată între 14 şi 18 grade. Cele mai multe vinuri se servesc la 18 grade.

Vinurile roze

Vinurile roze sunt obţinute din struguri roşii, acestea nu ajung să fie roşii pentru că mustul stă foarte puţin în contact cu pieliţele, câteva ore.

Vinurile roze/rose absorb o cantitate mică de tanin, dar au arome foarte placute şi asta le face speciale şi foarte adaptabile diferitelor asocieri culianare.

Se servesc reci, precum cele albe.

Concluzionăm …

Se poate produce vin alb din struguri roşii ? Dar vin roze din struguri albi ? 

 

 

 

Etichete: , , ,

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *