Cuvântul săptămânii, din lumea vinului

taninurile

Taninurile

Taninurile reprezintă un grup divers și complex de compuși chimici, ce apare în coaja multor pomi și în fructe, inclusiv în struguri. În linii generale, taninul este un compus capabil să interacționeze cu proteinele și să le precipite rezultând senzația de astringent.

Articol integral

Botrytis cinerea

Putregaiul nobil – Botrytis

Cunoscut sub numele de pourriture noble în limba franceză, Edelfaule în limba germană, muffa în italiană,  noble rot în engleză, și, uneori, pur și simplu ca Botrytis, este forma binevoitore a putregaiului Botrytis, în care ciuperca Botrytis cinerea atacă strugurii copți și sănătoși.

Articol integral

Fotosinteza

Fotosinteza

Fotosinteza este o reacție biochimică care combină apa și dioxidul de carbon atmosferic folosind energia soarelui pentru a forma zaharuri în plante, inclusiv în vița de vie, cu eliberare de oxigen.

Articol integral

umami

UMAMI

Umami este un termen japonez derivat din două cuvinte, „delicios” și „esența”, fiind folosit pentru a desemna ceea ce unii consideră a fi al cincelea gust primar, pe lângă dulce, acru, amar și sărat.

Articol integral

terroir

Terroir

Terroir-ul este un termen mult discutat în domeniul viticol. În limba română nu există un echivalent precis pentru acest concept tipic francez.

Articol integral

Enoteca

Enoteca

Enoteca este un termen folosit frecvent în Italia pentru un magazin de vin cu o serie importantă de vinuri de înaltă calitate, spre deosebire de o ¨bottiglieria¨, un magazin cu o selecție mai comună, și o ¨Vineria¨, mai mult o tavernă, în care vinul este vândut atât la pahar cât și la sticlă.

Articol integral

Phylloxera

Phylloxera

Este o insectă minusculă ce se hrăneşte cu rădăcinile viţelor de vie.

Phylloxera – această mică insectă galbenă, a avut, un impact dăunător asupra producției de vin mult mai mare decât oricare altă insectă sau boală specifică viței de vie. Phylloxera atacă doar vița de vie, și omoară vița prin atacarea rădăcinilor. Pentru mulți ani după prima invazie în Europa, nu s-a descoperit nici un leac.

Articol integral