umami

UMAMI

Umami este un termen japonez derivat din două cuvinte, „delicios” și „esența”, fiind folosit pentru a desemna ceea ce unii consideră a fi al cincelea gust primar, pe lângă dulce, acru, amar și sărat.

Mai mult o calitate decât o aromă specifică , este descris adeseori ca „apetisant” sau „cărnos” și se găsește la un nivel ridicat în produsele alimentare, ca de exemplu: sos de soia, parmezan, suc de roșii proaspăt, ton și alge marine.
Nivelul de aminoacizi din vin este considerat a fi afectat de gradul de coacere a strugurilor și de procesul de fermentație. Cu toate acestea, este extrem de dificil de a izola gustul umami în vin datorită modului în care interacționează cu celelalte patru gusturi primare.

Susținătorii umami au sugerat că prezența sa aduce o „completare” la aroma unui vin, dar au avertizat că acesta poate crește amărăciunea și astringența unor vinuri rosii taninoase.

Etichete:

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *