terroir

Terroir

Terroir-ul este un termen mult discutat în domeniul viticol. În limba română nu există un echivalent precis pentru acest concept tipic francez.

Când vorbim despre terrorir trebuie să luam în considerare o noțiune esențială, aceea că toate componentele sale sunt naturale și nu pot fi influențate semnificativ de management.

Componentele majore ale terroir-ului sunt solul (așa cum sugerează si cuvântul) și topografia locală, împreună cu interacțiuna dintre ele și interacțiunea cu macroclimatul pentru a determina mesoclimatul și microclimatul viei.

Combinația holistică a acestor elemente redă fiecărui loc propriul terroir, unic, care se reflectă în vinurile produse, de la an la an, mai mult sau mai puțin constant, indiferent de variațiile în metodele de viticultură și vinificație. Astfel, fiecare parcelă, si în termeni generici fiecare zonă mai mare, iar in final fiecare regiune, pot avea vinuri cu caracteristici și stiluri diferite, care nu pot fi reproduse cu precizie în altă parte.

Măsura în care efectele terroir-ului sunt unice este, totuși, discutabilă, și, bineînțeles de importanță comercială, făcând acest subiect controversat.

Etichete:

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *