taninurile

Taninurile

Taninurile reprezintă un grup divers și complex de compuși chimici, ce apare în coaja multor pomi și în fructe, inclusiv în struguri. În linii generale, taninul este un compus capabil să interacționeze cu proteinele și să le precipite rezultând senzația de astringent.

Taninurile în vin provin în principal din struguri, și într-o proporție mai mică din lemnul în care vinul a fost lăsat la maturat. Taninurile în struguri se află predominant în pielița și semințele boabelor, dar și în ciorchine, proporția de taninuri din pulpă fiind nesemnificativă. Astfel, cu cât se folosesc, în procesul de obținere a vinului, mai multe pielițe, semințe și ciorchini, cu atât este mai probabil un nivel ridicat de taninuri în vin. Nivelurile de taninuri în vinurile albe și roze, care sunt obținute, în general, prin excluderea sau minimizare acestor componente ale strugurilor, sunt, în urmare, mai scăzute decât în cazul vinurilor roșii.

Taninurile sunt cel mai des simțite de băutorii de vin în vinurile tinere roșii, produse cu scopul de a avea o lungă durată de viață în sticlă și în vinuriile albe produse în urma unui lung contact cu pielița. Taninurile nu se pot gusta, ele pot fi percepute prin senzații tactile – dau senzația de amar și o senzatie tactilă de uscat sau astringență.

Tipul de tannin și cantitatea extrasă depinde de soiul de strugure și de metodele de vinficație.

Varietățile cunsocute ca având niveluri ridicate de taninuri sunt: Cabernet Sauvignon, Syrah, Nebbiolo, Tempranillo, Montepulciano.

Etichete: ,

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *