Botrytis cinerea

Putregaiul nobil – Botrytis

Cunoscut sub numele de pourriture noble în limba franceză, Edelfaule în limba germană, muffa în italiană,  noble rot în engleză, și, uneori, pur și simplu ca Botrytis, este forma binevoitore a putregaiului Botrytis, în care ciuperca Botrytis cinerea atacă strugurii copți și sănătoși.

În condiții de vreme bună, rezultă struguri extrem de dulci care pot să aibă un aspect neatrăgător, dar care au trecut printr-un proces complex de transformare fiind capabili să producă probabil, cele mai bune vinuri din lume, și cu siguranță vinuri dulci cu o durată lungă de viață.

Condițiile ideale pentru dezvoltarea putregaiului nobil sunt cele din clima temperată, în care umiditatea asociată cu roua de dimineață, care ajută la apariția ciupercii, sunt urmate de seri de toamnă calde și însorite, în care strugurii se usucă.

Botrytis face ca apa să se evapore din struguri și boabele să se contracte, lăsând astfel în urmă un procent mai ridicat de zaharuri și acizi, rezultând crearea unor vinuri foarte concentrate.

 

Etichete: ,

1 comment

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *