cum se face vinul

Cum se face vinul?

În esență, vinul nu este nimic altceva decât un lichid rezultat din fermentația unor fructe, în speță strugurii. Foarte pe scurt, putem definii procesul de transformare a fructului în vin, în 4 pași:

  1. Se ia o cantitate mare de struguri copți
  2. Strugurii se depozitează într-un recipient curat și ermetic
  3. Strugurii se presează pentru a obține sucul
  4. Așteptăm

Da, atât de pe scurt, atât de simplu.

Dupa ce strugurii sunt presați, drojdia (mici organisme unicelulare care există în mod natural în vie și, prin urmare, în struguri) intră în contact cu zahărul din sucul strugurilor presați (must) și îl transformă treptat în alcool. De asemenea, drojdia produce și dioxid de carbon, care se evaporă în aer. Când drojdia își termină treaba, mustul devine vin. Alcoolul a luat locul zaharului din must – cu cât strugurii sunt mai copți și mai dulci, cu atat vinul va avea mai mult alcool. Acest proces se numeste fermentație.

Fermentația este un proces 100% natural, care nu implică participarea omului. Fermentația se întâmplă și atunci când lași în frigider un măr proaspăt.

Louis Pasteur este cel care a descoperit fermentația în secolul XIX. Atenție, a descoperit, nu a inventat! Cu siguranță multe mere în Gradina Raiului au fermentat cu mult înainte să apară Pasteur.

Dacă producătorii de vin ar face vinul în felul în care am descris eu mai sus, ar rezulta un lichid cu un gust destul de dur. Mie imi fuge acum gandul la vestitul “vin de casa”, dar nu vreau să intru în detalii.

În prezent, producătorii de vin au o sumedenie de trucuri pe care le aplică în producție, motiv pentru care două vinuri nu au niciodată același gust.

  • Producătorul de vin poate alege tipul de recipient folosit în procesul de fermentație – oțelul inoxidabil sau baricul fiind cele două opțiuni. Poate controla mărimea recipientului și temperatura mustului în timpul fermentatiei. Toate aceste lucruri pot influența foarte mult gustul vinului.
  • După fermentație, producătorul alege cât timp lasă vinul la maturat și în ce tip de recipient. Procesul de fermentare poate dura 3 zile sau 3 luni, iar procesul de maturare poate dura între câteva săptămâni sau cățiva ani.

Evident, cel mai important factor care face vinurile diferite unul de altul, este calitatea strugurilor! Pe lângă faptul că gradul de coacere și conținutul de zahăr reglează conținutul de alcool, varietatea stugurilor (de ex: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, etc) diferențiază vinul.

Etichete: , , ,

1 comment

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *