Logo Robert Mondavi Winery

Robert Mondavi

Robert Mondavi a pus bazele cramei ce îi poartă numele în anul 1966, cu viziunea de a crea vinuri de Napa Valley, care să concureze alături de cele mai bune vinuri din lume. A ales podgoria To Kalon, în inima regiunii Napa Valley, pentru a fi casa primei crame de mare dimensiune construită după prohibiție în Napa: crama Robert Mondavi.

Mergând prin To Kalon, admirând conturul și viile, mirosind bogăția solului, am știut că acesta era un loc foarte special. Emana o calitate pe care nu puteam să o descriu, un sentiment care era aproape mistic.Robert Mondavi

Misiunea cramei Robert Mondavi este de a produce, prin inovare și tradiție, vinuri de primă clasă care să reflecte podgoriile ce au stat la origine. Prima vie a cramei, situată în Oakville, California, este renumită pentru producerea celor mai de calitate vinuri Cabernet Sauvignon din lume, dar și pentru strugurii Sauvignon Blanc, din care domnul Mondavi a creat vinul său de semnătură, Fumé Blanc. Pe lângă podgoria To Kalon, crama Robert Mondavi își procură strugurii din cele mai bune zone din Napa Valley, ca de exemplu Stag’s Leap (Cabernet Sauvignon și Sauvignon Blanc)  și Carneros (Pinot Noir și Chardonnay).

Unul din obiectivele lui Robert Mondavi a fost să recreeze stilul Sauvignon Blanc care era un vin dulce, fără nunanțe. A găsit inspirație în Pouilly Fumé din Valea Loarei (Franța), însuflețind vinul cu profilul unic californian. Încântătorul vin, bogat și rafinat, dar totuși proaspăt și strălucitor, pe care l-a creat, a fost numit  Fumé Blanc. Este Sauvignon Blanc, plus mult mai mult. Lansat pe piață în anul 1968, Fumé Blanc rămâne semnătura lui Robert Mondavi și unul dintre cele mai populare vinuri ale cramei sale.

Potențialul vinuriilor din Napa Valley a început să fie recunoscut în următorii ani, cu precădere în 1976 când vinuriile lui Robert Mondavi au fost printre câștigătorii unui concurs important de degustare în Paris (competiție organizată de un comerciant englez în care s-au degustat în orb – blind tested – și jurizat de către specialiști francezi vinuri din Franța și California, pentru fiecare categorie de vin, alb și roșu, un vin din California clasându-se pe primul loc, spre surprinderea tuturor). Acest lucru a întărit imaginea Californiei pe harta viticolă și vinicolă.

Vinăria Robert Mondavi este recunoscută național și internațional ca leader în industria vinului. De la introducerea fermentației la rece în cisterne de oțel inxidabil și folosirea, la sfârșitul aniilor 60, a butoaielor de stejar francez, până la colaborarea cu NASA în anul 1990, când, s-au ultilizat imaginile aeriene pentru a înțelege sănătatea și vigoarea viței, crama Robert Mondavi a fost întotdeauna în fruntea tehnologiei din industria vinului.

Robert Mondavi a ținut mult să construiască o cramă ospitalieră, astfel crama a devenit una din cele mai vizitate și respectate crame din lume. Educarea publicului a fost un obiectiv important pentru Mondavi, și acesta este implementat și astăzi fiind vizibil în programul de vizită a cramei unde personalul promovează mesajul: ”wine can enrich life” (vinul poate îmbogăți viața). Vinăria a fost una dintre primele care a oferit excursii educaționale și a pus în discuție importanța vinului în cultură și societate. Evenimente culinare, concerte și expoziții de artă sunt, de asemenea, organizate la cramă.

După imensul succes în Napa Valley, Robert Mondavi și-a urmărit un al doilea vis, acela de a crea vinuri delicioase, fructoase, pentru consumul de zi cu zi. Datorită faptului că a crescut în regiunea Lodi, Robert a știut că accea regiune este ideala pentru creșterea strugurilor din care să rezulte vinuri de calitate la prețuri accesibile. În 1979, el a achiziționat o vinărie locală deținută de câțiva viticultori, numind-o după un sat din apropiere – Crama Woodbridge.

Am încercat să plantez adânc în solul tinerei noastre țări aceleași valori, tradiții și plăceri zilnice pe care mama mea și tatăl meu le-au adus cu ei din munții și văiile din centrul Italiei: mâncare bună, vinul bun și iubirea pentru familie.” – Robert Mondavi

Domnul Mondavi era de părere că vinurile trebuie să reflecte orginea, că ele sunt produsul solului, al climei și al manipulării cu grijă a acestor prețioase resurse. De asemenea, credea în combinarea celor mai noi tehnologii și tehnici cu tradițiile în vinificație. Echipa actuală de vinificatori și de viticultori sunt mândrii să continue cele începute de Robert Mondavi, încercând să țintească cât mai sus, astfel să urmărească îndeplinirea scopului lui Mondavi de atingere a excelenței, cu aceiași pasiune și același spirit inovativ, mergând mai departe cu programe ce dărâmă bariere și deschid noi orizonturi.

Pentru a avea succes și pentru a avea o viață fericită, trebuie să ai simțul realității, angajament pentru multă muncă și curajul de a o lua pe propriul drum.” – Robert Mondavi.

Etichete: , , ,

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *