Cono Sur

Cono Sur

Podgoriile și crama Cono Sur au fost înființate în 1993, cu viziunea de a produce sortimente de vin premium, expresive și inovative, care să redea spiritul Lumii Noi.

Logo-ul Cono Sur este o hartă desenată cu mâna a Americii de Sud.

Numele se referă la poziția geografică a companiei; reprezintă vinul produs cu onoare în partea de sud a Americii de Sud pe a cărei coastă de vest se poziționează Chile și văile bogate producătoare de vin.

 

Cono Sur a aplicat de la început idei și tehnologii noi ale productiei de vinuri în metodele traditionale. Prin urmare, scopul cramei Cono Sur este crearea unor vinuri expresive și inovative în ținutul cel mai sudic al lumii.

Viticultură

Patru unități geografice înconjoară regiunea de podgorii din Chile: munții Anzi la est, oceanul Pacific la vest, cel mai uscat deșert din lume la nord, Atacama, și ghețarii antici în sud. Aceste bariere izolează statul Chile și protejează podgoriile de secole. Alți factori determinanți, precum luminozitatea abundentă, variațiile semnificative zilnice de temperatură, vremea uscată în timpul recoltei și apa pentru irigații provenită din muntii Anzi, contribuie la producția de struguri sănătoși și calitativi.

Pentru a exprima extraordinara diversitate din Chile, Cono Sur cultivă și recoltează 1,800 de hectare de podgorii din peste 100 de locații diferite, fiind prezentă în cele mai prestigioase regiuni viticole din Chile. Cono Sur și-a diverisificat și îmbogățit sursele de struguri, conducând demersuri periodice pentru a găsi regiuni ce exprimă la cel mai înalt nivel potențialul aromatic al fiecărei varietăți. Această cercetare a condus vinăria către terroir-uri excitiante, din cea mai nordică până la cea mai sudică frontieră a viticulturii chiliene.

Pentru Cono Sur, atât agricultura sustenabilă cât și sistemul de management organic în vie au devenit un mod de viață în podgorii, unde se cultivă o relație specială între vii și terroir, luând naștere vinuri clare și naturale. Proiectul de viticultură organică a început în anul 1999 cu 40 de hectare în Valea Colchagua (podgoria Chimbarongo), care s-au extins la Valea San Antonio. Astăzi, Cono Sur are 300 de hectare de vie cu certificarea organică.

Managementul organic se referă la faptul că fructul este produs fără ajutorul substanțelor chimice, în timp ce agricultura sustenabilă încearcă să le evite. Ambele necesită implicarea animalelor, insectelor și auto-reglarea eco-sistemului. Motivați de practiciile prietenoase cu mediul, Cono Sur a promovat producția de vin din struguri organici în Chile, în principal datorită importantelor avantaje pe care cultura organică le aduce:  mediului înconjurător, consumatorului și lucrătorilor din viticultură.

În anul 2002, Cono Sur a fost prima cramă din America de Sud care a primit un dublu certificat ISO: 9001 și 14001, pentru calitate și respectiv, pentru politicile legate de mediu.

Cei de la Cono Sur, își exprima respectul pentru natură și prin folosirea bicicletelor. Acestea simbolizează angajamentul din pasiune și puternic față de mediul înconjurător în paralel cu producerea de vinuri de calitate. Este modul în care angajații se deplasează zi de zi prin podgorii, cu scopul de a proteja pământul pe care lucrează.

Crama

Temelia podgoriilor și cramei Cono Sur este inovația. Compania se definește prin trei mari caracteristici: folosirea cu creativitate a tehnologiei, orientarea către calitate și respectul și angajamentul față de mediu. Filosofia Cono Sur este punctul de plecare pentru fiecare din vinurile expresive si inovatoare.

Situată în Chimbarongo, în mijlocul Văii Colchagua, crama Cono Sur este echipată cu tehnologie de ultimă generație și oferă echipei de oenologi toate instrumentele necesare pentru producerea celor mai bune vinuri. Infrastructura cramei a fost astfel proiectată încât să permită tratarea strugurilor și a vinului cu delicatețe. Astăzi, crama Cono Sur are o capacitate totală de 12 milioane de litri în cisterne din oțel inoxidabil dotate cu sisteme de control a temperaturii. Pivnița cramei unde se maturează vinurile și care deține până la 4000 de butoaie, este de asemenea, dotată cu sistem de control a temeraturii și a umidității.

Cono Sur au adoptat inovația atât la vin, cât și la ambalajele sale. În 1995, crama chiliană a fost prima din Sudul Americii care a folosit dopuri sintetice (alternativă de închidere a sticlei de vin asemănătoare cu dopurile clasice, dar prin utilizarea acestora nu există riscul de contaminare cu TCA- Trichloroanisole). Din anul 1997, adresa sitului web al companiei www.conosur.com a început să fie imprimat pe toate dopurile. În 2002, crama Cono Sur a fost prima din Chile care a folosit dopurile cu filet pentru vinurile albe aromate; această modalitate de închidere este ceea mai potrivită pentru a păstra vinul tânăr, proaspăt, fără să se oxideze.

Din 2002 și până în prezent, pe baza performanțelor produselor, dezvoltărilor tehnologice și reacțiilor pieței, Cono Sur a îndreptat majoritatea producției de vin alb, roze și Pinot Noir, și câteva vinuri roșii produse cu intenția de a fi ținute în pivniță pentru o scurtă perioadă de timp, către închiderea sticlei cu dopuri cu filet avansate din punct de vedere a tehnologiei.

În 2007, Cono Sur a fost  prima cramă din lume care a obținut statutul pentru livrare, denumit CarbonNeutral®, datorită diminuării emisiilor de CO2 la livrarea produselor.

La finele anului 2007, Cono Sur ocupa poziția a doua în clasamentul cramelor chiliene care exportă vin îmbuteliat, ca și valoare.

Proiectul Pinot Noir

Cono Sur s-a născut în jurul celor mai vechi podgorii cu Pinot Noir din Chile, fiind primii din Chile care au produs vin premium din Pinot Noir și primii care au exportat această varietate. Ex: Ocio – Pinot Noir; 20 Barrels – Pinot Noir

Proiectul Pinot Noir a început în 1999, având ca și scop producerea celui mai bun Pinot Noir din Chile: unic, expresiv și mândru de rădăciniile sale din Lumea Nouă, dar vinificat în concordanță cu metodele de vinificație tradiționale din Burgundia.

În 1999, Cono Sur a inaugurat o anexă special gândită pentru vinficarea Pinot Noir, unde antica tradiție a vinficării din Burgundia se îmbină cu tehnologia de vârf din Lumea Nouă. La puțin timp după inaugurarea anexei, s-a construit o altă piviniță, care este folosită exclusiv pentru vinuri premium Pinot Noir și are o capacitate de 530 000 litri.

 ¨Succesul Cono Sur derivă din înțelegerea originii vinurilor din Lumea Nouă: expresia solului și a climatului combinată cu intensitate aromelor fructelor, producând eleganța și concentrația unor note pline, proaspete și foarte bine balansate.¨ (Adolfo Hurtado, Vinificator şi Manager General Cono Sur).

La Cono Sur, întâlnim produse de calitate, o cramă cu o vechie istorie în cultura sustenabilă și organică, care permite ciclului de viață normal al naturii să muncească pentru ei, dând naștere vinurilor calitative. Modificările sezonale au un rol important în producția de vinuri,  Cono Sur sărbătorind tot ce primește de la mediu, de la fructe proaspete până la vegetație.

Produsele Cono Sur în magazinul SelectedWine, AICI.

Etichete: , ,

Aprecieri/completari

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *